De VDAB heeft de decretale rol als arbeidsmarktregisseur en de steden en gemeenten hebben hun rol op vlak van het lokale werkgelegenheidsbeleid. Op dit moment heeft de provincie Limburg geen decretale taak aangaande het arbeidsmarktgebeuren maar zij hecht wel veel belang aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Dit is immers een belangrijke bepalende variabele voor een hogere welvaart en toenemend welzijn in Limburg.
Provincie Limburg is een neutrale speler die het organiserend vermogen in de provincie op vlak van arbeidsmarkt kan aanjagen, verbinden, stimuleren en ondersteunen.
Dit vertaalt zich onder meer in een samenwerkingsovereenkomst met VDAB Limburg voor het realiseren van een geïntegreerd en inclusief competentieversterkend provinciaal beleid, flankerend aan het bestaande (provinciale) VDAB beleid en instrumentarium.
Verder zijn er ook samenwerkingen met lokale besturen over lokale arbeidsmarktvraagstukken en met het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor eerder meer omvangrijke, provinciedekkende projecten. Limburg toegang heeft immers tot de specifieke GTI-enveloppe omdat zij door Europa is aangeduid als transitieregio.
Hieruit ontstaan diverse innovatieve arbeidsmarktprojecten, waarvan de uitvoering veelal bij de (Limburgse) arbeidsmarktactoren berust. Deze projecten kunnen vallen onder het Provinciaal Ontwikkelings- en Acceleratiefonds van provincie Limburg, onder de middelen van ESF of GTI, VDAB, … of een combinatie ervan.
Arbeidsmarktprojecten gefinancierd vanuit het Provinciaal Ontwikkelings- en Accelartiefonds:
- I Can (Arktos)
- 360° voor jou (ENAIP)
- Meet the Youngsters (VKW Limburg)
- Leiding 4 (Vlario)
Projecten binnen het Operationeel Programma 2014-2020 ESF Vlaanderen, oproep "Opleidingsprojecten voor werkzoekende werklozen en inactieven naar knelpuntberoepen (Prioriteit 1):
- Opleiding werkhuisschrijnwerker (vzw De Sluis Leerwerkplaats)
- Technicus Industriële installaties (Limburgs Technologiecentrum Plus)
- BeCode (Becode)
Binnen het vroegere subsidiereglement intergemeentelijke en regionale arbeidsmarktprojecten werden eerder ook al volgende provinciale arbeidsmarktprojecten gefinancierd:
- Fast Track Instroom Vrachtwagenchauffeurs (Transport & Logistiek-, Promotie-, Studie- en Opleidingscentrum (Scholing) vzw)
- Slagkracht en Via Via (stad Genk)
- Fit2Service (Ucare)
- LIMBIM (Confederatie Bouw)
- HOA@Work (bis) (RiseSmart Employability (Randstad))
- Talent in de wegenbouw (Confederatie Bouw)
- Bouwbeats de app (Constructiv)