Maar liefst 40 % van de oppervlakte Vlaamse beschermde natuur ligt in Limburg. Van alle Vlaamse planten- en diersoorten komt 90 % in Limburg voor. Bovendien komen heel wat zeldzame en bedreigde Vlaamse soorten enkel in Limburg voor! Limburg heeft als groenste provincie van Vlaanderen dus een hele verantwoordelijkheid om de biodiversiteit in Vlaanderen mee te behouden en te versterken.
De provincie Limburg streeft - samen met haar partners - naar meer kwantiteit en meer kwaliteit op het vlak van natuurbehoud. Meer kwantiteit betekent een toename van de oppervlakte waardevolle natuur. Meer kwaliteit is een complexer verhaal. Limburg is immers een verzameling van kleinere regio's, elk met hun specifieke landschappen, dieren en planten.
Met zijn gebiedsgericht natuurbeleid wil het provinciebestuur de eigenheid van die regio's tot uiting laten komen. De oorspronkelijke landschappen moeten opnieuw zichtbaar en mooier worden. De typische soorten moeten zich er thuisvoelen en hun overlevingskansen moeten toenemen. Ze moeten hun soortgenoten ongestoord kunnen bereiken. De impact van menselijke activiteiten en barrières (wegen, afsluitingen, ...) moet beperkt worden.
Grote Landschappelijke Eenheden
Het provinciebestuur geeft haar gebiedsgericht beleid vorm in elf herkenbare deelregio's: de Grote Landschappelijke Eenheden (GLE). Samen beslaan ze het volledige Limburgse grondgebied. De eigenheid van elke GLE wordt bepaald door het soort landschap, de voorkomende natuurtypes en de bodemsamenstelling. Aan dit landschapsbeeld werden telkens één of meer typische soorten verbonden. Meer info over de GLE's vind je op de website van het Provinciaal Natuurcentrum.
Natuurverbindingen
Dieren en planten moeten zich kunnen verplaatsen tussen natuur- en andere groene gebieden. Die bewegingsruimte hebben ze nodig om zich voort te planten, voedsel en beschutting te zoeken of een geschikte leefomgeving te vinden. Door gebieden met elkaar te verbinden, vergroot de overlevingskans van de soorten. De provincie Limburg bakent deze natuurverbindingen af en realiseert ze. Meer info over natuurverbindingen in Limburg vind je op de website van het Provinciaal Natuurcentrum.
Natuurterreinen
De provincie Limburg koopt al decennia lang gronden aan om ze te beschermen. Aankopen is echter niet voldoende. Om de planten en dieren er alle kansen te geven, worden deze terreinen ingericht en beheerd. De provinciale eigendommen kunnen ingedeeld worden in drie categorieën: domeinen, beekvalleien en terreinen.