Airdeck Building Concepts nv is een Limburgs familiebedrijf.
Motto: De passie om telkens betere technische oplossingen te vinden, heeft ons bijna automatisch geleid naar steeds slimmere en duurzame concepten.
Lichter bouwen
Eigenlijk speelde doorheen heel de geschiedenis van Limburgs familiebedrijf Airdeck Building Concepts nv de vraag "Hoe kan je lichter bouwen?" een centrale rol. Lichtere gebouwstructuren hebben immers zoveel voordelen. Niet alleen wat betreft de stabiliteitseisen van ondergrond en funderingen. Er is gewoon ook minder materiaal nodig, minder energie voor productie en transport, minder water, en dus is er ook minder CO2-uitstoot.
Ewald Houben is de man die het bedrijf de afgelopen decennia deed uitgroeien tot een belangrijke speler in de bouwwereld: "Ik heb er in mijn carrière bijna een sport van gemaakt om telkens betere en lichtere gebouwstructuren te bedenken. Innovatie is voor mij geen opdracht, maar iets wat mij veel persoonlijke voldoening en positieve energie geeft."
Dochter Veronique Houben: "Enkele jaren geleden zijn we het Airdeck vloersyteem gaan koppelen aan betonkernactivering. Hierdoor kan je via één enkel systeem je gebouw koelen en verwarmen. Je integreert als het ware je ruwbouw met je verwarmings- en koelingssysteem via de leidingen die reeds in de betonnen gebouwstructuur verwerkt zitten. Door de koppeling met bv. een warmtepomp kan je op een eenvoudige manier de thermische eigenschappen van het beton optimaal benutten. Het resultaat zijn duurzame lichtgewicht structuren én lagere energiefacturen voor de bewoners of gebruikers. Belangrijke troeven als je weet dat verwarming en koeling van alle Limburgse gebouwen nog steeds verantwoordelijk is voor meer dan 20-25 % van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in onze provincie."
Wat is betonkernactivering?
De gebouwstructuren met Airdeck maken verwarmen en koelen mogelijk door middel van betonkernactivering, hetgeen een grote energiebesparing biedt. Betonkernactivering is een systeem dat gebruikt maakt van de inertie van het beton voor het bereiken van comfortabele en constante binnentemperaturen in een gebouw. De leidingen hiervoor worden tijdens de ruwbouwfase in de vloeren geïnstalleerd. Door deze leidingen wordt water met lage temperaturen gestuurd: max 26°C om te verwarmen en min 19° C om te koelen. Het systeem rendeert maximaal door de koppeling aan een geothermische warmtepomp.
Ewald Houben vat samen: "Duurzaamheid begint bij een totaal-aanpak. Door het slim verbinden van productontwerp, architectuur, stabiliteit en technieken biedt ons bedrijf een waaier van mogelijkheden in combinatie met een kleine ecologische voetafdruk. Ons eigen kantoorgebouw, ook bekend als 'het Hollandsch Huys', is intussen internationaal erkend als voorbeeldgebouw. Met een oppervlakte van 4.400 m² en kost het ons voor verwarming en koeling het hele jaar rond … nul euro!"
Veronique Houben voegt er nog een persoonlijke toets aan toe: "Duurzaamheid ligt mij heel nauw aan het hart. Als moeder wil ik voor mijn kinderen geen leven vol problemen die onze en vorige generaties hebben veroorzaakt en maar mondjesmaat onder ogen zien. Ik wil die problemen nu al mee helpen oplossen!"